Dit jaar staan de vrouwen van Nieuw-West volop in de schijnwerpers. Van meet af aan waren het vooral de vrouwen die inhoud, kracht en kleur gaven aan de buurt, aan de wijk en uiteindelijk aan het Stadsdeel. Ze deden dat soms zichtbaar op de voorgrond, maar veel vaker op de achtergrond. Ze maakten het verschil als vrijwilliger, als professional, als moeder, bewoner, activist, of vertegenwoordiger.
Dit jaar worden tal van activiteiten georganiseerd voor, over en met vrouwen(organisaties) van Nieuw-West. Door middel van verschillende workshops, met storytelling, fotografie en tentoonstellingen laten zij zien wie ze zijn en welke rol ze spelen in het stadsdeel.
Vrouwen van Nieuw-West is een initiatief van Pakhuis de Zwijger en Amsterdam Museum. Projectleiding is in handen van Gonca Yalciner (G.Yalciner@amsterdammuseum.nl) en Femke Awater (femke@dezwijger.nl).
In deze tentoonstelling leert het publiek groepen vrouwen uit Amsterdam Nieuw-West kennen. Van bewoners die hier al veertig jaar wonen tot aan de jeugd, op zoek naar een plek in hun stadsdeel. Van koks tot boerinnen, van ballerina’s tot voetballers. Elke groep vertelt een eigen verhaal, samen vertellen ze het verhaal van de Vrouwen van Nieuw-West. De tentoonstelling bestaat uit fotoportretten met tekst en geluid gemaakt door de fotografen Willemieke Kars en Saskia Aukema en journalist Warda El-Kaddouri.
De reis van deze tentoonstelling door de stad begon september aan de Noordzijde van de Sloterplas en eindigt in april 2020 met een grotere tentoonstelling in het Amsterdam Museum.
Het afgelopen jaar zijn er meerdere buurttentoonstellingen geopend in o.a. de New Metropolis, de Meervaart, The Beach, De Serre, Ru Paré Community, Vrouw en Vaart, Casa Sofia en meerde locaties van de OBA en Eigenwijks.
Een belangrijk onderdeel van het project zijn de bijeenkomsten en informele fotoshoots in alle negen buurten van het stadsdeel, waar vrouwen van Nieuw-West niet alleen ons maar juist ook elkaar leren kennen. Tijdens deze bijeenkomsten in de buurt bieden we workshops aan over fotografie en storytelling en nodigen we vrouwen uit Nieuw-West uit hun eigen portret (foto en verhaal) op het reeds bestaande platform Geheugen van West te plaatsen. Fotograaf Monique Vermeulen verzorgt de fotografieworkshops en Vanessa Vroon de workshops storytelling.
Vrouwen van Nieuw-West is een project waarbij vooral de vrouwen zelf de regie hebben over wat ze vertellen en laten zien. De productie is in handen van het Amsterdam Museum en Pakhuis de Zwijger, New Metropolis. Het project komt tot stand in samenwerking met WeMakeThe.City,OBA, De Meervaart, Vrouw en Vaart, Laika, The Beach, Stichting Nisa for Nisa, Comenius College, Mundus College, Young Amsterdam, Eigenwijks en vele andere organisaties en bewoners uit Nieuw-West. Vrouwen van Nieuw-West is mede mogelijk gemaakt dankzij een financiële bijdragen van Stadsdeel Nieuw-West en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.
De portretten (foto en tekst) zijn gemaakt door lokale professionele fotografen en journalisten die elk vanuit hun eigen perspectief portretten maken van Vrouwen in Nieuw-West.
Warda El-Kaddouri
Warda is onderzoeker en journalist. Ze is opgegroeid in West-Vlaanderen en woont sinds 2016 in Nieuw-West. Sinds september is ze junior redacteur bij de Groene Amsterdammer en ook schrijft ze elke maand een column op MO.be over duurzaamheid en inclusie. Afgelopen zomer maakte ze haar proefschrift af over religie en identiteit in Duitse literatuur.
www.wardaelkaddouri.com
Saskia Aukema
Als tekstschrijver en fotograaf voor onder meer dagblad Trouw heeft Saskia een voorliefde voor relatief kleine onderwerpen waar grote verhalen achter schuilgaan. Bij haar voorgaande projecten Veiled | Too Busy Being Awesome en Bekeerd, boek over bekeerlingen tot de islam, werkte zij al eerder in Nieuw-West. Voor Veiled | Too Busy Being Awesome won zij de Zilveren Camera en de eerste prijs bij Fotofestival Leiden 2017/2018.
www.saskia-aukema.nl
Dalal el Ouariachi
Dalal is een jonge visuele verhalen vertelster. Ze maakt intieme portretten en geeft fotografieworkshops op scholen in Nieuw-West. Hierdoor kent ze de buurt goed en weet ze wat er speelt. Zoals veel van de scholieren waar ze mee werkt heeft ze zelf ook een bi-culturele achtergrond. Het inspireerde Dalal tot de fotoserie Where both worlds meet, waarin ze op zoek gaat naar de overeenkomsten en verschillen tussen haar en haar moeder.
www.dalalelou.com
Lotte Dale
Lotte Dale (1994) is een jong en opkomend talent uit Amsterdam West. Ze stopte in 2016 met haar studie Sociale Wetenschappen om zich volledig te kunnen richten op fotografie. Ze is met haar camera vooral te vinden in de nightlife scene maar schiet ook commerciele opdrachten en portretten. Voor dit project maakte ze de eerste pilot portretten tijdens het 15 jarig jubileum van emancipatie centrum Vrouw en Vaart in Nieuw-West op 10 oktober 2018. Ze is dit jaar geportretteerd door Carla van de Puttelaar als promising up-and-comer in haar project Artfully Dressed: Women in the Artworld.
Catharina Gerritsen
In haar werk ontdekt ze graag de kracht en vrijheid van straat- en subculturen. Ze werkt altijd vanuit een sociaal perspectief en met een oprechte interesse voor de personen die ze fotografeert en de sociale en politieke context waarin zij leven. Na het afmaken van de Royal Academy of Arts in Den Haag in 2014, slaagde Catharina vorig jaar voor haar master in Culturele sociologie in Leuven en woont ze in Amsterdam Nieuw-West. Haar foto’s zijn al op veel verschillende plekken tentoongesteld en ze publiceerde o.a. in Vice, de Correspondent, Vande jong Creative Agency, NRC.Next en Humanitas.
www.catharinagerritsen.com
Cees Glastra van Loon
Cees Glastra van Loon is fotograaf en docent op het Mundus College in Amsterdam-West. Het Mundus College in Amsterdam-West is een VMBO-school met een afdeling Eerste Opvang Anderstaligen (EOA). Een bijzondere school met een enorme diversiteit aan leerlingen. Tegelijkertijd een heel gewone school want pubers zijn nu eenmaal pubers, waar zij ook vandaan komen. Het is de school waar Cees Glastra van Loon al meer dan 25 jaar met veel plezier als docent werkzaam is. Zijn eerste fotoboek ‘20’ kwam in de zomer van 2019 uit. Het neemt je mee de school in en laat je kennismaken met twintig van zijn leerlingen. Wat lieten zij achter? Waar dromen zij van? Hoe vinden zij hier hun weg?
Willemieke Kars
Willemieke Kars studeerde in 2015 af aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag. Nu heeft ze haar studio in Amsterdam Nieuw-West. Haar werk als autonome kunstenaar richt zich op documentaire en portretfotografie en analyseert de gecompliceerde rol van vrouwen in de hedendaagse maatschappij. Willemieke wordt gedreven door persoonlijke observaties, ongemak en vragen die ze zichzelf stelt. De wrijving die deze elementen creëren, vormt het startpunt voor haar artistieke proces. Haar zelf-geïnitieerde projecten duiken in het beeld van vrouwen waaraan we worden blootgesteld, maar ook hoe vrouwen zichzelf zien; dit beeld komt vaak voort uit de visuele cultuur. Vrouwen laten zien in rollen die de samenleving niet als vanzelfsprekend beschouwt, is een terugkerend thema in haar werk.
Laika
Fotograaf Yvonne Brandwijk en journalist Stephanie Bakker van Laika Productions hebben ruime internationale ervaring met het samen stadsbewoners in kaart brengen wat hen beweegt. Sinds 2014 werken ze aan Future Cities, een prijswinnend multimediaproject dat het leven in beeld brengt in vijf snelgroeiende wereldsteden:
Kinshasa, Lima, Yangon, Medellín en Addis Ababa. Laika Productions maakt verhalen die raken, verbinden en inspireren; vaak draaien ze de camera naar de andere kant van het vooroordeel. Ze focussen op de oplossing, op vooruitgang en zee vertellen het grotere verhaal door het klein en persoonlijk te maken.
www.laikaproductions.nl
Vera Duivenvoorden
Het werk van Vera Duivenvoorden richt zich op sociaal-maatschappelijke onderwerpen en portret. Als fotograaf zet ze de kracht van het medium in om verhalen van mensen zichtbaar te maken. Ze fotografeert zelf maar begeleid mensen en kinderen ook met documenteren van hun eigen omgeving. In haar meest recente project Kijk! Maken kinderen foto’s van hun omgeving aan de hand van een thema en maken ze hun eigen expositie. Ook is ze de oprichter van stichting Magneet. Magneet zet fotografie - en andere (media/artistieke) disciplines in om mensen met diverse culturele en socio-economische achtergronden met elkaar te verbinden. Vera kent Nieuw-West goed en deed al eerder projecten met o.a. The Beach, Comenius Lyceum, Calvijn College en Vooruit.